Kiropraktik och idrottsskador

En studie visar att kiropraktisk vård kan förebygga skador. Forskningsstudien var en randomiserade kontrollerade klinisk studie som undersökte förekomsten av muskelbristningar i hamstringsmuskeln hos "Australien Rules" fotbollspelare.

I studien jämfördes den "vanliga vården" som spelarna fick (medicinering, manipulation från sjukgymnaster,massage och specifik rehabilitering) med den "vanliga vården" plus kiropraktisk vård. Som minst besökte spelarna en kiropraktor en gång per vecka i sex veckor, sen varannan vecka i tre månader och därefter en gång per månad för resten av säsongen.

Resultatet av studien visade bland annat att förekomsten av muskelbristningar i benen minskade från 27.6% till 3.6% i gruppen som fick kiropraktisk vård. Ett mycket signifikant resultat. Spelarna fick även fylla i ett formulär som tog reda på deras generella hälsotillstånd. Gruppen som fick kiropraktisk behandling hade upplevt en signifikant förbättring i deras hälsostatus. Dessutom var kiropraktor behandlingarna fria från biverkningar, dvs inte en enda negativ reaktion till behandling rapporterades av spelarna.

Resultaten av studien går i linje med de grundliga och vitalististiska principerna inom kiropraktik. Det vill säga att den kiropraktiska vården inte användes som en behandling för muskelbristning utan som en optimering av atleternas neurologiska, muskulära och skelettala system. En kropp som fungerar utan störningar är följaktligen mer balanserad samt mindre benägen att utveckla skador och den allmänna hälsan och välbefinnandet är förbättrat.

Studien påvisar även det vi kallar för en “icke lokal effekt” av kiropraktisk vård på människokroppen”. Det vill säga att spelarna justerades i bröstryggen, ländryggen samt bäcken och detta hade en effekt på hur musklerna i benen fungerade.

Länk till artikeln

Reco - Rekommendationer från våra klienter

Adress

Liljeholmstorget 7

117 63 Stockholm

Kontakt

Telefon:

08 - 744 44 44

E-post:

info@kirokliniken.se

 

Öppettider

Måndag - Torsdag: 08:00 - 17:00

Fredag: 08:00 - 15:00

Helger stängt

Prenumerera