Studie visar kiropraktik som effektiv vård vid högt blodtryck

En ny forskningsstudie från USA har visat att kiropraktik säkert och effektivt kan sänka blodtrycket i patienter med fas 1 hypertension (högt blodtryck). Studien utfördes i The Rush University Hypertension Center – Chicago och publicerades i The Journal of Human Hypertension.

Kiropraktiska justeringar av den övre halsryggen ämnar förbättra positionen och funktionen av atlas kotan (den högst uppe i ryggraden, under skallbenet). Tekniken hade en jämförbar effekt med inte bara en utan två blodtrycks sänkande mediciner, och visat sig hållbart under hela åtta veckors studie.

Professor Geroge Bakris, Direktor på The Rush University Hypertension Center, i en webb interview på webMD, sa ”när matematiken gav mig resultaten, trodde jag faktiskt inte på dem, det var för bra för att vara sant” och att ”det verkar som det är fri från biverkningar, vi observerade inga biverkningar eller problem”

Studien visar sambandet mellan ryggradens och nervsystemet. Nervsystem kontrollerar alla kroppens funktioner vilket inkluderar alla våra inre organ (hjärtat, lungorna, mag- och tarmsystemet). Blodtrycket höjs när nervsystemet signalerar till hjärtat att slår snabbare och hårdare, genom att öka spänningen i blodkärlen eller att signalera till njurarna att bibehålla vatten. Den delen av hjärnan som kontrollerar bas funktioner som andningen och hjärt- och kärlfunktion ligger i hjärnstammen som går genom den övre halsryggens kotor. Ett problem med positionen, strukturen och funktionen av kotorna i den övre halsryggen kan då påverka nervsystemets kontroll över de här vitala funktionerna – högt blodtryck kan vara ett sådant symptom.

Reco - Rekommendationer från våra klienter

Liljeholmstorget 7