Varje vecka får uppskattningsvis över 2 miljoner svenskar spänningshuvudvärk och hälften av befolkningen får det någon gång i månaden. Även skolbarn får spänningshuvudvärk, och upp till vart fjärde skolbarn har huvudvärk minst en gång i veckan. För många är det något som betraktas som normalt, som en del av vardagen. Men vad är det egentligen som orsakar huvudvärken? Och vad kan man göra för att bli kvitt dem?

Spänningshuvudvärk brukar beskrivas som ett band spänt runt huvudet eller en tung, trång mössa. Du kan känna ett molande tryck över pannan, tinningarna och nacken. Du kan också uppleva ömma fläckar i hårbotten, lock för öronen och lite yrsel. Värken brukar inte bli värre när man rör på sig och kommer ofta smygande, blir allt starkare och försvinner sedan långsamt. Den kan pågå i allt mellan en halvtimme och en vecka, men för vissa personer försvinner den nästan aldrig.

Personer med spänningshuvudvärk har ofta stel nacke, spända nackkorsett och axelmuskler och låsningar i nacke och bröstryggen. Vanliga råd för att undvika problemen är att kontrollera synen, se till att du dricker tillräckligt med vatten, förbättra ergonomi på arbetsplatsen och att minska vardagsstressen.

Kiropraktorer arbetar med att få bort spänningar i nacken och axlarna och har i flera studier visat sig vara en säker och effektiv behandlingsmetod mot spänningshuvudvärk.

En studie jämförde patienter med spänningshuvudvärk som fick smärtstillande medicin (amitryptelin) med patienter som fick kiropraktiska justeringar. Det visade det sig att båda hade en positiv effekt på smärtan, men att de patienter som fick justeringar kände de positiva effekterna flera veckor efter behandlingen upphört. Gruppen som fick smärtstillande medicin fick tillbaka symptomen när behandlingen upphörde.

En sammanfattningsstudie från Duke Universitetet visar att kiropraktiska justeringar är en effektiv metod mot både spänningshuvudvärk och nackproblem ”Cervical spine manipulation was associated with significant improvement in headache outcomes in trials involving patients with neck pain and/or neck dysfunction and headache.”