Vi kvinnor är ofta omedvetna hur våra hormoner kan styra hur vi mår hur, hur mycket energi vi har och hur vi bör träna.
Som kiropraktor ser jag ofta att kvinnor får fel diagnoser av läkarna som utmattning, depression stress syndrom mm.
På senare år har jag särskilt intresserat mig i forskningen på kvinnliga hormoner och det så kallade “förklimakteriet”
Jag tror att om vi börjar förstå och jobba med våra hormonella förändringar istället för emot, kan vi må mycket bättre!
Under en vanlig cykel på ca 1 månad har vi kvinnor minst 4 (5 om vi räknar serotonin som påverkas av östrogen nivåerna) olika hormoner som fluktuerar i olika nivåer!
Ny forskning visar bla att vi bör anpassa träningen efter vår menscykel. Styrketräning och uppbyggande träning får man bäst resultat under fasen då östrogen är som högst, alltså från dag 1-2 fram till efter ägglossning dag 14-16. Slutet av cykeln, särskilt veckan innan mens är det bättre med lågintensiv träning. Särskilt kvinnor som fött barn kan uppleva att bäcken och korsrygg blir mindre stabilt under den här tiden. Därför är min rekommendation att ta det lugnt med hård belastande träning, veckan innan mens, då skaderisken då är högre.
Någonstans i åldern 35-45 år börjar för det flesta kvinnor “perimenopausen”, eller “förklimakteriet”. Det innebär att vi fortfarande oftast har regelbunden mens, men hormonnivåerna särskilt östrogen och progesteron börjar fluktuera mer ojämnt. Detta kan leda till en rad symtom som varierar från kvinna till kvinna. Några vanliga symptom är sömnlöshet, stresskänslighet, irritabilitet, oro, ångest och nattsvettningar. Många kvinnor känner inte igen sig själva längre. När dom söker för olika symptom inom vården så får dom ofta fel diagnos så som “depression” eller “utbrändhet”.
Det är viktigt att vi kvinnor lär oss om hur vi påverkas av våra hormoner i dom olika skedena genom livet. Vi behöver lära känna oss själva och förstå hur dom hormonella förändringarna påverkar oss. I övergångsåldern behöver vi kanske sköta om oss själva lite mer noggrant. Minska stressen, försöka sova bättre och träna på rätt sätt.
Det finns även kosttillskott och bioidentiska hormoner att ta till om det verkligen behövs. Jag skulle vilja rekommendera varje kvinna att bli lite av en expert på sina hormoner och läsa på innan hon bestämmer sig för att ta läkemedel eller hormoner föreskrivet av vården för att verkligen veta vart problemet ligger. Mycket går att göra bara genom enkla livsstilsförändringar
Lycka till!
Ulrika Tegelman Jones Leg Kiropraktor