Under normal gång stödjer fötterna och benen ryggraden och bäckenet och alla delar samspelar för att kunna göra det möjligt att gå och springa. En av de vanligaste orsakerna till besvär i fötterna och benen kallas för ”överpronation ” eller ”överpronering”. Det är ett problem som även påverkar ryggraden.
Överpronering under gång är när foten rullar inåt eller fotvalvet kollapsar under kroppsvikten. Ett visst mått av pronering/pronation är dock normalt. Med överpronation töjs vävnaden under foten ut. Ledarna mellan alla benen i foten rör sig mot varandra i onaturliga mönster.
I början kan överpronation ge en trötthetskänsla i fötterna. Om det fortsätter kan påfrestningarna på leder, muskler, senor och ledband skapa smärtor inte bara i fötterna utan också i ben, höfter, bäcken och ryggrad. Till slut kan detta leda till permanenta missbildningar i fötterna. När hälen sätts i marken möts krafter mellan 5 och 15 gånger kroppsvikten vid foten och fotleden. En stötvåg rör sig uppför benet, genom bäckenet och ryggraden till nacken och upp till huvudet. Felaktiga rörelsemönster av fot och fotled kan leda till förslitningsskador.
Hur ser överpronation ut?
- När du står, lutar hälarna inåt?
- När du står, ser en eller båda knäskålarna inåtvriden ut?
- Du kanske ser att du är plattfot och/eller hallux valgus
- Knäsmärtor vid aktivitet eller idrott som avtar med vila
- Skorna slits på insidan av hälarna och kan även luta inåt
Orsak till överpronation
Över 80% av oss har strukturella problem med fötterna vilket orsakar ett onormalt gångmönster. Överpronation ses oftast hos människor med flexibla, platta fötter. Det finns många orsakar till överpronation:
- Plattfot/lågt fotvalv
- Fetma
- Graviditet
- Gång och löpning på hårt underlag
- Medfödd – Mortons fot (stortån kortare än andra tån)
Effekterna av överpronationeffekter av överpronation
Besvär relaterade till överpronation kan visa sig på många olika sätt. Beroende på ens individuella livsstil kan problem associerade med överpronation påverka det mesta mellan fötterna och skallen. Som man kan se på bilden bredvid, har överpronation en påverkan på hela kroppen.
Följände besvär kan associeras med överpronation:
Fötter:
- Hallux valgus
- Hallux rigidus (stel stortå)
- Plantarfascit (inflammation under fotvalvet)
- Hälsmärta
- Hälsporre
- Metatarsalagia (inflammation under den främre trampdynan)
- Mortons neuroma
- Instabil fotled (upprepade stukningar)
- Krökta tår
- Förhårdnader och liktornar
Underben:
- Metatarsalgia
- Benhinneinflammation
- Hälseneinflammation
- Smärta och återkommande sträckningar i vadmuskeln
Knä:
- Generell knäsmärta
- Meniskskador
- Artros i knäet
Höfter:
- Hallux valgus
- Trochanterit (slemsäcksinflammation)
- Ljumsksmärta
Rygg och bäcken:
- Ryggbesvär
- Halsryggsbesvär
- Bäckenledsdysfunktion (sakroiliaka led)
- Skolios
Kiropraktik:
Kiropraktik fötterKiropraktorer justerar inte bara ryggradens leder utan även leder i armar och ben, händer och fötter. Axlarna och höfterna kan också behandlas. Kiropraktik kan hjälpa till att förbättra ledfunktionen i fötter, knän, bäcken och ryggrad vilka uppstått på grund av överpronation. Tyvärr kan inte ett kollapsat fotvalv tränas bort, vilket leder till att det underliggande problemet finns kvar och problemen i t ex ryggen kommer lätt tillbaka. Ett fotinlägg krävs därför för att korrigera överpronationen.
Fotinlägg
Ett fotinlägg stödjer fotvalvet, förhindrar överpronation och rätar upp underkroppen.
Ett fotinlägg bör uppfylla följande krav:
- Framställt enligt individens unika fötter.
- En stående/belastande analys rekommenderas. Foten ser helt annorlunda ut när man belastar den jämfört med en avlastad fot i sittande eller liggande position.
- En analys av foten under gång ingår i undersökningen.
- Fotinlägget är flexibelt så att det rör sig med fötterna, detta för att tillåta lederna mellan alla fotens ben att röra sig. Att hålla lederna låsta med hård skumgummi, vilket standardfotinlägg tillverkas av, kan leda till smärtsamma leder i foten och minskad neurologisk information till hjärnan.
- Inlägget stödjer alla fotens tre valv.